Seo (Search Engine Optimization – Arama Motoru optimizasyonu) arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza ve ziyaretçi sayınızın artmasına yardımcı olur. Bu sayede organik ziyaretçiler çekmenizi sağlar.
SEO neden bu kadar önemli
Bir web sayfası açtınız eğer bu sayfa mobil uyumlu değil ise kullanıcılar bir daha sitenizi ziyaret etmez bu sebepten dolayı arama motorları (Google, Bing, Yandex vb) en iyi optimize edilmiş web sayfalarını öne çıkarır. Bu sebepten ötürü sayfalarınız ne kadar Seo uyumlu olursa ön sıralara çıkmamız o kadar artar. Seo sadece mobil optimizasyon değildir. Site içerisinde kullanılan doğru anahtar kelimeler bile Seo içerisinde yer almaktadır. Çok kapsamlı bir konudur. Bu yazımda sadece kısaca bahsetmiş oldum. Daha derine indiğimizde bizleri;
Anahtar Kelime Araştırması
İçerik Optimizasyonu
Sayfa İçi Seo (On-Page Seo)
Sayfa Dışı Seo (Off-Page Seo)
Teknik Seo
Analiz ve İzleme
gibi bir çok konu içerisinde barındırır. son olarak her arama motoru kendi içinde bir Seo beklentisi vardır.
Sayfa İçi Seo (On-Page Seo)
One-page SEO, bir web sayfasının arama motorları tarafından daha iyi anlaşılması ve daha iyi sıralama almasını sağlamak amacıyla yapılan optimizasyon işlemlerine nedir. Bu tür SEO, genellikle sayfa içeriği, yapısı ve iyi bir kullanıcı deneyimi üzerinde yoğunlaşır. İşte Sayfa içi (one-page) SEO’nun temel unsurları:
- Anahtar Kelime Araştırması: Hedef kitleye ulaşmak için en uygun ve doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi.
- Başlık Etiketleri: Sayfanın başlığı, arama sonuçlarında görünen en önemli unsurlardan biridir. Dikkat çekici olmalı ve anahtar kelime içerisinde bulunmalıdır..
- Meta Açıklamaları: Arama motoru sonuç sayfasında görünen açıklamalar, kullanıcıların tıklama kararını etkiler. Kısa ve açıklayıcı olmalıdır.
- Başlıklar ve Alt Başlıklar: İçeriği yapılandırmak için H1, H2 gibi başlık etiketleri kullanılmalı; bu da hem kullanıcı deneyimini artırır hem de arama motorları tarafından anlaşılmasını kolaylaştırır. Bir içerikte sadece bir tane H1 başlık bulunmalıdır ve sırası ile, H1,H2 şeklinde olmalıdır. H1 başlıkaltında birden fazla H2 başlık bulunabilirken H2 başlık altında H1 başlık bulunmaz.
- İçerik Kalitesi: Kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren, özgün ve kaliteli içerik oluşturulmalıdır. Gereksiz bilgilere yer verilmemeli anahtar kelimeler doğal bir şekilde yerleştirilmelidir.
- Görseller ve Alternatif Metin: Görseller, sayfanın çekiciliğini artırır. Görsellerin alternatif metinleri, arama motorlarının içeriği anlamasına yardımcı olur.
- Dahili Bağlantılar: Sayfa içinde diğer ilgili içeriklere bağlantılar vermek, kullanıcıları yönlendirir ve sayfanın otoritesini artırır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken ise, daha fazla bilgi için ” buraya tıklayınız ” şeklinde değilde ” seo ” şeklinde yazılarak doğrudan ilgili sayfalara yönlendirme yapmak en doğrusudur.
- Mobil Uyumluluk: Sayfanın mobil cihazlarda iyi görünmesi ve çalışması, SEO için kritik öneme sahiptir. Arama motorları (google, yandex, yahoo gibi) buna çok dikkat ederler çünkü mobil cihazların artması sonucu insanlar bilgisayarlardan çok mobil cihazlardan (telefon, tablet gibi) giriş yapmasınıdır.
- Sayfa Hızı: Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve sıralamaları olumlu etkiler. Geç yüklenen sayfalar kullanıcılar tarafından tercih edilmez ve kullanıcıların o siteyi bir daha ziyaret etmemesine sebep olur. Arama motorları bunu ön görerek önceden sayfanızı inceler ve ona göre kullanıcıların karşısına çıkarır.
One-page SEO, özellikle tek sayfalık web siteler için geçerli olsada unutmayın ki her sayfanın iyi bir şekilde optimize edilmesi gerekmektedir. Eğer buraya kadar bu yazıyı okuduysanız bu demektirki, bu yazımız hem iyi optimize edilmiş olup arama motorlarında üst sıralara çıkmış ve yazılanlar dikkatinizi çekmiş ve sonuna kadar okumuşsunuz demektir. Arama motorlarında tam istediğide budur içerik üretenlerden.